Space,

Please follow and like us:

GK on Universe and Space

1-Sun was born roughly 4.6 billion years ago.

2- The diameter of Sun is 1,392,684 km (865,374 mi).

3-The distance between sun and earth is 92,960,000 miles (149,600,000 km)

4-Sun’s Chemical Composition are 71% of Hydrogen, 26.5% Helium and2.5% of other elements.

5-Which planet is known as the Morning Star or the Evening Star?

Ans- VENUS.

6-The planet with the most number of moons is Jupiter with 66 moons.

7-Name of the closest planet to the sun is Mercury.

8- Venus is the Hottest Planet in the solar system.

9- Which planet has the most volcanoes?

Ans -Venus.

10-Which planets do not have moons ?

Ans- Mercury and Venus.

11-When the Halley’s Comet will be visible from Earth again?

Ans- 2061.

12-Which Planet spins backwards relative to the others ?

Ans -Venus.

13-Name Jupiter’s 4 biggest moons?

Ans-Europa, Ganymede, Callisto and Io.

14- Where is The “edge of space” located ?

Ans- 100 km (62 mi) above sea level.

15- Who was the first person to reach space?

Ans- Yuri Gagarin, in 1961.

16-Name five recognized dwarf planets ?

Ans- Pluto, Ceres, Eris, Makemake & Haumea.

17-. Who was the first woman to reach space ?

Ans- Valentina Tereshkova, in 1963.

18-Who was the first person to set foot on the Moon?

Ans- Neil Armstrong.

19-What are the notable satellites of Mars ?

Ans -Phobos & Deimos.

20-. When does a lunar eclipse occur ?

Ans- when the Earth is between — the Sun and the Moon.

Facebook Comments Box
(Visited 18 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: