Polity One-Liners for various competitive examination

Please follow and like us:

 

 

 

Polity One-Liners for various competitive examination

Thank You for landing the Polity section page.

 
Here are some important Polity one-liners for students competing for various exams

 

Watch some of the important Polity Bits below.


1-What kind of session does the Parliament hold?
Ans- Budget session, Monsoon session, and Winter session


2- In the Indian National Flag, what does Ashoka’s wheel represent?
Ans-Wheel of the Law


3- British Parliament enacted which laws for the first time the British Government to govern in India?
Ans- Govt. of India Act 1858


4-Constitutional Institution Election Commission conducts elections of Parliament and State Legislatures and to the offices of President and Vice-President.


5-Election Commission decides allotment of symbols to Political Parties.


6- Montagu-Chelmsford report is associated with which the Govt of India Act?
Ans-Govt. of India Act 1919.


7-Who has ample powers under Article 324(1) to make appropriate orders as to the conduct of Elections?
Ans-Election Commission.


8-Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
Ans-Dr. B. R. Ambedkar.


9- Writ of Mandamus is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing.


10-Through 44th Amendment Act in article 359, it has been laid down that Fundamental Rights under articles 20 and 21 are enforceable during the operation of emergency.


11-Parliament has the constitutional power not to approve President Rule in the state under Article 356.


12-The Constitution of India, was drafted and enacted in which language?
Ans-English.


13-National Commission for SC and ST shall be made by which constitutional institution?
Ans- Parliament.


14-On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted?
Ans-Adult Suffrage


15- 45th Amendment Act 1980 fixes 40 years for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Legislative Assembly.


16-Which Constitutional Article lays down the reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha?
Ans- Article 330


17-The first woman judge to be appointed to Supreme Court was M. Fathima Beevi.


18-Right to constitutional remedies was described by Dr. Ambedkar as the Heart and Soul of the Constitution.


19- A Money Bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within 14 days.


20- President appoints each member of either of the Houses of the Parliament after notification is received from the Election Commission.


21-After how many years, one-third of the members of the Rajya Sabha retire?
Ans- 2 years.


22-The Government of India Act, 1935 exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution.


Watch more Polity here

 

Watch Current Affairs section for here 

Facebook Comments
(Visited 83 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: