Physics, Chemistry, Biology,

Please follow and like us:

Science Miscellaneous Questions With Answers

1.A weather balloon is not fully inflated on the ground because–
(A) if the balloon is fully inflated, it may not remain stable in a storm
(B) the air inside the balloon expands as it rises and may burst
(C) it cannot withstand the outside pressure if fully inflated
(D) None of these
Ans : (B)

2. A person born with the inner ear missing–
(A) would not have the Eustachian tube
(B) would never be able to hear sound
(C) would be able to hear only with an electronic hearing aid
(D) could only hear a loud explosion
Ans : (B)

3. The possibility of hereditary variation is greatest when–
(A) self-fertilisation occurs, as in some plants
(B) an abundant amount of food is provided for the egg
(C) organisms reproduce sexually
(D) organisms reproduce asexually
Ans : (C)

4. Steel is more elastic then rubber because–
(A) its density is high (B) it is a metal
(C) ratio of stress to strain is more (D) ratio of stress to strain is less
Ans : (C)

5. A transistor is most likely to be found in a–
(A) fuse (B) fluorescent lamp
(C) hearing aid (D) wrist watch
Ans : (C)

6. Vitamin B12 is most useful for combating–
(A) anaemia (B) goitre
(C) night blindness (D) rickets
Ans : (A)
   
7. For purifying drinking water, alum is used–
(A) for coagulation of mud particles (B) to kill bacteria
(C) to remove salts (D) to remove gases
Ans : (A)

8. What is function of a dynamo ?
(A) To convert heat energy into light energy
(B) To convert light energy into heat energy
(C) To convert mechanical energy into electrical energy
(D) To convert electrical energy into mechanical energy
Ans : (C)

9.Which of the following acts as a resistance against disease in the body ?
(A) Carbohydrates (B) Red corpuscles
(C) Vitamins (D) White corpuscles
Ans : (D)

10. Who is credited with the development of polio vaccine ?
(A) Linus Pauling
(B) Jonas Salk
(C) Melvin Calvin
(D) Selman Waksman
Ans : (B)

11. Which one of the following statements regarding sound is true ?
(A) It travels at its greatest speed in vacuum.
(B) It produces transverse vibrations in the medium in which it travels.
(C) Its source is always a vibrating material.
(D) It cannot travel through liquids.
Ans : (C)

12. The clear sky looks blue because of–
(A) reflection of light (B) refraction of light
(C) diffraction of light (D) dispersion of light
Ans : (D)

13. The chief constituent of Gobar Gas is–
(A) ethane (B) methane
(C) hydrogen (D) carbon dioxide
Ans : (B)

14. Which of the following in the human body is popularly called the ‘Adam’s Apple’?
(A) Adrenal (B) Liver
(C) Thyroid (D) Thymus
Ans : (C)

15.  Which one of the following substances is obtained by the fractionation of human blood ?
(A) Antivenom serum (B) Gamma globulin
(C) Polio vaccine (D) Diphtheria antitoxin
Ans : (B)

16.  Of the blood groups A, B, AB and O, which one is transfused into a person whose blood group is A ?
(A)  Group A only (B)  Group B only
(C)  Group A and O (D)  Group AB only
Ans : (C)

17.The three abundant elements in the earth’s crust are aluminium, oxygen and silicon. The correct order of their abundance is–
(A) oxygen, aluminium, silicon (B) aluminium, silicon, oxygen
(C) oxygen, silicon, aluminium (D) silicon, oxygen, aluminium
Ans : (D)

18.Penicillin is widely used as–
(A) an antiseptic (B) a disinfectant
(C) an antibiotic (D) an insecticide
Ans : (C)

19.  An eye defect which usually results from an unequal curvature of the cornea is–
(A) nearsightedness (B) astigmatism
(C) colour blindness (D) night blindness
Ans : (B)

20. The velocity of sound in air (under normal conditions) is–
(A) 30 m / sec (B) 320 m / sec
(C) 332 m / sec (D) 3,320 m / sec
Ans : (C)

21.A photo-electric cell converts–
(A) sound energy into electrical energy (B) light energy into electrical energy
(C) an electrical signal into sound waves (D) electrical energy into light energy
Ans : (B)

22. Which of the following vitamins is helpful for coagulation of blood  ?
(A) C (B) D (C) E (D) K
Ans : (D)

23. Which of the following sounds cannot be heard by human ear?
(A) 300 vibrations / sec (B) 1,000 vibrations / sec
(C) 10,000 vibrations / sec (D) 30,000 vibrations / sec
Ans : (D)

24. Exposure to sunlight helps a person improve his health because–
(A) the infra-red light kills bacteria in the body    
(B) resistance power increases
(C) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
(D) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Ans : (D)

25. Small amounts of iodine are necessary in our diet to–
(A) prevent pellagra
(B) compensate for underactivity of the thyroid gland
(C) stimulate clotting of blood
(D) stimulate pituitary gland
Ans : (B)

26.  A triode differs from a diode in the way that–
(A) it can amplify a signal (B) it has vacuum inside
(C) it has a heated cathode (D) its current is caused by the photoelectric effect
Ans : (A)

27. Radioactive substances can be produces readily in–
(A) an electron gun (B) an atomic pile
(C) a transistor (D) a Wilson cloud chamber
Ans : (B)

28.On a sudden cardiac arrest, which of the following is advised as a first step to revive the functioning of human heart ?
(A) Mouth to mouth resuscitation (B) Giving external cardiac massage
(C) Sprinkling water on the face (D) Giving cool water to drink
Ans : (A)

29. The method of estimating the age of the crust of the earth, which is now believed to be the most accurate, makes use of the rate of–
(A) accumulation of sedimentary beds  (B) accumulation of salt in the ocean
(C) atomic disintegration (radio-activity) (D) loss of heat by the earth
Ans : (C)

30.  With the present-day advancement in medical techniques, transplants are possible in all of the following except–
(A) artery (B) bone
(C) cornea (D) kidney
Ans : (B)

31. The reaction which converts sugar solution into alcohol is a example of–
(A) saponification (B) hydrogenation
(C) fermentation (D) hydrolysis
Ans : (C)

32.When a given amount of air is cooled–
(A) the amount of moisture it can hold decreases (B) its absolute humidity decreases
(C) its relative humidity remains constant  (D) its absolute humidity increases
Ans : (A)

33.  The Rh factor refers to–
(A) a protein substance found in the blood of some people
(B) a hormone carried by the blood
(C) the ratio of red corpuscles to white corpuscles in the blood
(D) a process that speeds up the clotting of blood
Ans : (A)

34.All of the following are examples of chemical changes except the–
(A) magnetising of iron (B) rusting of iron
(C) digestion of food (D) souring of milk
Ans : (A)

35. Cancer is a disease which–
(A) cannot be spread by those who have it
(B) is found only in human beings
(C) develops only in certain organs of the body
(D) is passed from generation to generation
Ans : (A)

36. The greatest value of bees to mankind is in–
(A) supplying of food for birds
(B) insuring pollination of certain crop plants
(C) storing honey for man’s use
(D) furnishing beeswax needed in certain specialised industries
Ans : (B)

37. The moon has no atmosphere because–
(A) no atmosphere has ever formed there
(B) the rocky surface completely absorbed the gases
(C) due to the low temperature, gases have condensed
(D) its gravitational pull is not strong enough to hold an atmosphere
 Ans : (D)

38. When a moving bus stops suddenly, the passengers are pushed forward because of the–
(A) friction between the earth and the bus
(B) friction between the passengers and the earth
(C) inertia of the passengers
(D) inertia of the bus
Ans : (C)

39.  Which of the following is not an attribute of bacterium ?
(A) Ability to arise from non-living matter (B) Growth
(C) Reproduction (D) Respiration
Ans : (A)

40.The chief purpose if crop rotation is to check the loss of topsoil–
(A) by water erosion (B) by wind erosion
(C) by weathering (D) pf its mineral content
Ans : (D)

Facebook Comments
(Visited 28 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: