Physics one liners for various competitive examinations

Please follow and like us:

 

 

 

Physics one-liners for various competitive examinations

Welcome to the Physics Section page.

We know the importance of general awareness, GK (General Knowledge) in various competitive exams for aspirants.

We are publishing general awareness notes and study material on various subjects daily.

These Physics notes are extremely useful for all exams including Bank Exams.

Watch One-Liners 


1- When milk is churned the cream separates from it due to

(a)Centrifugal force
(b)Frictional force
(c)Gravitational force
(d)Viscous forces

2- Light beam which is highly directional is called-

(a)eraser
(b)laser
(c)maser
(d)grazer

3-Conversion of heat into electrical is achieved by using
(a)Ammeter
(b)Voltmeter
(c)Hydrometer
(d)Thermocouple

4-A man cannot see clearly beyond 10 meters. The disease
he suffers from
(a)Myopia
(b)Farsight
(c)Cataract
(d) Hypermetropia

5-Ball pen functions on the principle of

(a)Gravitational force
(b)Boyles Law
(c)Viscosity
(d)surface tension

6-The S.I. Unit of electric charge is
(a) ampere
(b)e.s.u
(c)coulomb
(d)Kelvin

7-A periscope works on the principle of
(a)reflection
(b)total internal reflection
(c)diffraction
(d)refraction

8-A rearview mirror for driving is
(a)plain
(b) inverted
(c) convex
(d) concave

9-The layer of atmosphere used for radio wave
transmission is
(a)stratosphere
(b)troposphere
(c)chromospheres
(d)ionosphere

10-Water cannot be used to extinguish fire caused by electric current because
(a) it may cause electrolysis
(b)it may cause hydrolysis
(c)it may cause electrocution
(d)it may spoil the wiring

11-The device used for locating submerged objects under
sea is
(a)maser
(b)radar
(c)laser
(d)sonar

12-A bullet is fired from a rifle which recoils after firing. The ratio of kinetic energy of the rifle to that of the bullet is
(a)one
(b) zero
(c)less than one
(d)more than one

13-The surface tension of water on adding detergent to it
(a)decreases
(b)increases
(c)no change
(d)becomes zero

14-An athlete runs before long jump to get advantage on
(a)Inertia of motion
(b)Principle of moments
(c)Moment of a force
(d) Frictional force

15-The magnifying power of an astronomical telescope can be decreased by
(a)increasing the focal length of the objective
(b)increasing the focal length of the eyepiece
(c)decreasing the focal length of the eyepiece
(d)None of these


Ans-

1- a

2- b

3- d

4- a

5- d

6- c

7- b

8- c

9- d

10- c

11- d

12- b

13- a

14- a

15- b


Also, watch other Physics bits here 

Also watch Current Affairs here

Facebook Comments
(Visited 34 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: