Indian History

Please follow and like us:

Indian History  Questions and Answers

1.Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria

2. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural

3. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock

4. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda

5. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas

6. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

7.  Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal

8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist

9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight

10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.

11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty

12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai

13. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya

14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai

15. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway

16. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar

17. The Gold coin of Gupta period in inscriptions called?
Answer: Dinar

18. Where was the capital of Magadha?
Answer: Giribraj (Rajgriha)

19. Kumaragupta was a worshipper of whom?
Answer: Kartikeya

20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta

21. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish

22. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village

23. Samudragupta was a worshipper of which God?
Answer: Vishnu

24. Who was known as Nepolean of India?

Answer: Samudragupta

25. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur

26. Which religion proof ressed during the Gupta period?
Answer: Hinduism

27. In which period was the art of temple building commenced?
Answer: Gupta period

28. Which period is known as ‘Golden Age’ of Indian History ?
Answer: Gupta period

29. By which name was Chandragupta II famous?
Answer: Vikramaditya

30. Koshal is the region of which state?
Answer: Awadh

31. Who was the founder of ancient dynasty of Magadha?
Answer: Brihadrath

32. Who was the Inportant king of koshal State?
Answer: Prasenjit

33. Who was the father of Jarasandh?
Answer: Brihadrath

34. Which was the most popular coin commenced by Samudragupta?
Answer: Garura

35. In which region were 16 Mahajanpada situated?
Answer: North India

Facebook Comments
(Visited 122 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: