History One-Liners for various competitive examination

Please follow and like us:

 

 

 

History One-Liners for various competitive examination

Thank You for landing the History section page.

 Maximum questions come from this portion of different competitive exams.

Here are some important History one-liners for students competing for various exams

Watch some of the important Bits below. 


1-During which reign was Kalidasa lived?
Ans: Chandragupta II


2-Whose tomb is ‘Biwi Ka Maqbara’?
Ans: Aurangzeb’s wife


3-Which Rajput king defeated Muhammad Ghori for the first time?
Ans: Prithviraj III.


4-Under the leadership of which Guru did the Sikh become a political and military force?
Ans: Guru Gobind Singh.


5-Who is most famous for the establishment of an elaborate system of municipal administration?
Ans: Chandragupta Maurya.


6-Which Rajput dynasties did not surrender to Akbar?
Ans: Sisodiya.


7-During which movement was ‘Mahatma’ added before Gandhiji’s name?
Ans: Champaran Satyagraha.


8-What was the original name of Tansen, the most famous musician at the court of Akbar?
Ans: Ramtanu Pande


9-The Portuguese traveler, Nuniz visited Vijayanagar during the reign of which ruler?
Ans: Achyuta Raya


10-Which are Tile earliest Buddhist literature that deals with the stories of the various birth of Buddha?
Ans: Jatakas


11-In ancient India, at where, was the earliest capital of Magadha kingdom?
Ans: Rajgir


12-Which ports handled the north Indian trade during the Gupta period?
Ans: Broach


13-Which school of paintings developed independently during the Mughal Period?
Ans: The Bijapur School


14-In the Vedic society, which was the term used to denote a group of families?
Ans: Grama


15-Which Englishmen was fellow of Gandhiji in South Africa?
Ans: Polak


16-Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate?
Ans: Nasir-ud-din-Mahmud


17-Who was the last of the 24th Jain Tirthankaras?
Ans: Mahavira


18-Which Rajput king defeated Muhammad Ghori for the first time?
Ans: Prithviraj III


19-Rigveda is divided into 10 books. Which books are the oldest?
Ans: Second and seventh


20-At which one place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?
Ans: Champaran


Also, watch another post on History here

Watch Current Affairs section for here 

Facebook Comments
(Visited 39 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: