Polity,

Please follow and like us:
Constitution of India -Facts /Imp points

1. From Which country Indian Constitution Borrowed Preamble ?
Answer: America (USA)

2. From Which country Indian Constitution Borrowed Federal System ?
Answer: Canada

3.  From Which country Indian Constitution Borrowed Election Commission ?
Answer: Britain (UK)

4.From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Rights ?
Answer: America (USA)

5. From Which country Indian Constitution Borrowed ‘Suspension of Fundamental Rights during the Emergency’ ?
Answer: Germany

6. From Which country Indian Constitution Borrowed Speaker in Lok Sabha ?
Answer: Britain (UK)

7. From Which country Indian Constitution Borrowed Concurrent list ?
Answer: Australia

8. From Which country Indian Constitution Borrowed Union – State List ?
Answer: Canada

9.From Which country India Borrowed Five year Plan ?
Answer: Russia (USSR)

10. From Which country Indian Constitution Borrowed Parliamentary Election ?
Answer: Britain (UK)

11. From Which country Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution ?
Answer: South Africa

12. From Which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court ?
Answer: America (USA)

13. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Duties ?
Answer: Russia (USSR)

14. From Which country India Borrowed Written Constitution ?
Answer: America (USA)

15. Which amendment is known as Mini constitution ?
Answer: 42 nd amendment (1976)

16. Which amendment lead to the creation of Panchayat Raj ?
Answer: 73 st amendment (1992)

17. which amendment created the National Capital Territory of Delhi ?
Answer: 69 st amendment (1991)

18. In which amendment did the voting age is lowered form 21 to 18 ?
Answer: 61 st amendment (1989)

19.In which amendment did the Preamble amended ?
 Answer: 42 nd amendment

20. In which amendment did Right to property is removed from the Fundamental Rights ?
Answer: 44 th amendment (1978)

Facebook Comments
(Visited 27 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: