GK/General Awareness/G-Studies -Indian Cities and their Founders

Please follow and like us:

General Awareness

Indian Cities and their Founders

1. Who was the founder of Calcutta ?
ANS : Job Charnok

2- Who was the founder of Madras ?
ANS : Francis Day

3- Who was the founder of Delhi ?
ANS : Anangpal

4- Who was the founder of Siri ?
ANS : Alaudden Khilji

5- Who was the founder of Allahabad ?
ANS : Akbar

6- Who was the founder of Vijayanagaram
ANS : Harihar & Bukka

7- Who was the founder of Hyderabad ?
ANS : Quli Qutabshah

8- Who was the founder of Hisar ?
ANS : Firozshah Tuglaq

9. Who was the founder of Jodhpur ?
ANS : Rao Jodha

10- Who was the founder of Ajmeer ?
ANS : Ajaypal Chauhan

11- Who was the founder of Fathepur Sikri ?
ANS : Akbar

12- Who was the founder of Agra ?
ANS : Sikkandar Lodhi

13- Who was the founder of Mahabalipuram ?
ANS : Narasimhawarma

14- Who was the founder of Ahmedabad ?
ANS : Ahmed Shah

15- Dinpanah was founded by ?
ANS : Humayun
16. The city of Daulatabad was founded by ?
ANS : Muhammad Bin Tughlaq

17- The city of Shahjahanabad was founded by ?
ANS : Shah Jahan

18- The city of Jahanpanah was founded by ?
ANS : Muhammad Bin Tughlaq

19- The founder of Gangaikondachol
apuram ?
ANS : Rajendra Chola I

20- Who was the founder of Jaipur ?
ANS : Sawai Jai Singh

21- Chandigarh was designed by whom ?
ANS : Le Coubusier
22- Who was the founder of Indore ?
ANS : Ahilya Bai

23-The architect of New Delhi ?
ANS : Edwin Lutyens

24- The city founded by Kanishka in Kashmir was ?
ANS : Kanishkapuram

25-Who was the founder of Mumbai ?
ANS : Onald Ogjiar

26 The founder of the city of Patna ?
ANS : Sher Shah

27- The architect of the city of Gandhinagar ?
ANS : Le Coubusier

28- Who was the founder of Tughlakabad ?
ANS : Mohammad Tughlaq
29- Who was the founder of Bhopal ?
ANS : Raja Bhoj

30-21. The city of Amritsar was founded by ?
ANS : Guru Ram Das

Facebook Comments
(Visited 65 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: