Geography One-Liners for various competitive examinations

Please follow and like us:

 

 

Geography One-Liners for various competitive examinations

Thank You for landing the Geography section page.

 Maximum questions come from Geography portion in different competitive exams.

Here are some important Geography one-liners for students competing for various exams

Watch some of the important Geography Bits below.


1-The study of earth’s structure and the rocks that make up the earth is called

(a) Geology (b) Geomorphology (c) Hydrology (d) Glaciology


2-Who invented the Isotherms?

(a) Herodotus (b) Humboldt (c) Aristotle (d) Pythagoras


3-General geography was written by

(a) Bernhardus Varenius (b) Blanche (c) Ptolemy (d) None of these


4-The study of soil science is called

(a) Climatology (b) Biogeography (c) Pedology (d) Geology


5-The study of earthquakes and their bearings on the internal structure of the Earth is called

(a)Geology (b) Seismology (c) Glaciology (d) None of these


6-The science and art of drawing maps and charts on the selected scale is called

(a)Pedology (b) Geology (c)Hydrology (d) Cartography


7-An early statement of Geography as Chorology was provided by

(a) Kant (b) Ritter (c) Humboldt (d) Varenius


8-Who wrote the five-volume book ‘Kosmos’?

(a) Pythagoras (b) Carl Ritter (c) Humboldt (d) Aristotle


9-The study of the distribution of human communities on the Earth in the content of their geographical environment is called

(a)Anthropogeography (b) Paleography (c)Biogeography (d) Climatology


10-Human geography is also known as

(a) Economic geography (b)Cultural geography (c) Urban geography (d) Demography


11-The approach of ‘Determinism’ is related with

(a) Aristotle (b) Huntington (c) Herodotus (d) Hipparchus


12-Which one of the following scholars was the first to divide the world landmass into three continents: Europe, Asia, and Libya (Africa)?

(a)Herodotus (b) Hecataeus (c) Anaximander (d) Eratosthenes


13-Chain of roughly adjacent metropolitan areas are called

(a) Global city (b) Metropolis (c) Megalopolis (d) None of these


14-Who wrote ‘Geographia Generalis’?
(a) Ptolemy (b) Herodotus (c) Bernhardus Varenius (d) None of these


15-The study of physical geography in the past geological ages is called

(a) Biogeography (b) Geology (c) Climatology (d)Paleography


Ans-
1 (b) 2 (b) 3 (a) 4 (c) 5 (b) 6 (d) 7 (c) 8 (c) 9 (a) 10 (b) 11 (b) 12(a) 13(c) 14(c) 15(d).


Watch more Geography here

 

Watch Current Affairs section for here 

Facebook Comments
(Visited 31 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *